Duiker, fijnproever en hartenbreker: top onverwachte feiten over Koning Karel

Voordat hij koning werd, beheerste hij veel beroepen, probeerde hij veel hobby’s uit, leerde hij vliegen, duiken en werd hij een fervent milieuactivist toen dat nog geen trend was.

Het is de moeite waard om op te merken dat hij hier veel tijd voor had: charles iii van het verenigd koninkrijk heeft een record gevestigd voor de langste tijd als erfgenaam van de Britse kroon – 70 jaar.

Prins Charles wist indruk te maken op Winston Churchill

Churchill was toen premier en in 1953 ontmoetten hij en zijn vrouw Clementine de driejarige Charles op het landgoed Balmoral.

Na het bezoek schreef Churchill aan de koningin: “Ik ben erg onder de indruk van de ontwikkeling van Prins Charles als persoon. Hij is erg jong om zoveel te denken.”

Charles ontving zijn eigen uitnodiging voor de kroning van zijn moeder

Charles werd troonopvolger na de dood van zijn grootvader, Koning George VI. Zijn moeder koningin Elizabeth besteeg de troon op 6 februari 1952. Charles, die het jaar daarop de kroning bijwoonde, was pas drie jaar oud.

En hij kreeg een speciale uitnodiging voor de kroning van Koningin Elizabeth in 1953. Het was versierd met geschilderde soldaten die muziekinstrumenten bespeelden, een leeuw, een eenhoorn en bloemen en bomen.

Hij was de eerste toekomstige monarch die naar school werd gestuurd

Prins Charles ging naar Cheam School in Berkshire in plaats van thuis les te krijgen van zijn leraren.

De beslissing om Charles naar een privéschool te sturen was een belangrijke afwijking van de koninklijke traditie.

De toekomstige koning ging naar de Hill House School in West-Londen en verhuisde toen hij acht was naar de Cheam School in Berkshire. Later ging hij naar de Gordonstoun School in Schotland.

Charles eerste officiële buitenlandse reis was naar Malta

Prins Charles reisde naar Malta toen hij vijf jaar oud was, zijn eerste officiële buitenlandse reis.

De jonge prins en zijn zus Anne vergezelden hun ouders aan boord van het koninklijke jacht Britannia.

Na tien dagen varen kwamen ze aan land in Malta, waar ze werden opgewacht door de graaf en gravin van Mountbatten. Dickie Mountbatten was de oom van prins Philip.

Charles raakte op 14-jarige leeftijd betrokken bij zijn eerste schandaal

Prins Charles staat al sinds zijn kindertijd in de schijnwerpers. Zijn eerste schandaal gebeurde dan ook toen hij 14 jaar oud was. De prins ging met zijn klas naar Lewis Island. En in een poging zich te verstoppen voor toeschouwers ging Charles naar een bar waar hij voor een halve kroon kersenbrandewijn kocht. Het verhaal dat de prins als tiener alcohol dronk, verspreidde zich door de media.

De Amerikaanse president Nixon probeerde Charles aan zijn dochter te koppelen

Er wordt gezegd dat president Nixon zijn dochter aan Charles probeerde te koppelen toen de prins in 1970 een kort bezoek bracht aan de Verenigde Staten.

Het stel zat naast elkaar op bijna elk evenement waar de prins aanwezig was. Maar het klikte nooit tussen hen.

“Ik moet zeggen dat het best leuk was. Het was de tijd dat ze me probeerden uit te huwelijken aan Trish Nixon,” grapte de prins vele jaren later.

De Maasai noemden hem “degene die koeien laat huilen”.

Tijdens de koninklijke tournee in 2011 met zijn vrouw Camilla naar Tanzania ontmoette het paar de nomadische Maasai veehouders.

De Maasai geloven dat ze alle koeien ter wereld bezitten en waren bijzonder onder de indruk toen ze hoorden dat Charles er meer dan 800 had.

Dus gaven ze hem een andere titel – Oloisiru Ingishi, wat “degene die koeien laat huilen” betekent. Volgens Matthew Rimby, een dorpsoudste, loeiden en “riepen” de dieren naar Charles omdat ze zich door hem gesteund voelden.

Barbra Streisand had de vrouw van de prins kunnen worden

Er wordt gezegd dat Koning Karel in zijn jeugd gefascineerd was door Barbra Streisand. Later werden ze vrienden. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in 1974.

In 2021 zei de actrice, zangeres en regisseuse dat de prins haar een boeket bloemen uit zijn tuin stuurde. Kort daarna begonnen ze samen tijd door te brengen in Highgrove.

“Het was zo lief. Ik was aan het opnemen voor Warner Brothers en hij vroeg of ik hem wilde ontmoeten. We werden vrienden en ik vond het heerlijk om tijd met hem door te brengen in Highgrove… als ik mijn kaarten goed speelde, had ik de eerste Joodse prinses kunnen zijn!” grapte de ster.

De meest stijlvolle

In 2009 riep het tijdschrift Esquire Charles uit tot de meest stijlvolle man.

Hoewel de Prins van Wales vaak te zien was in comfortabele rustieke kleding, versloeg hij de voormalige Amerikaanse president Barack Obama en tennisster Roger Federer om de titel te winnen.

Hij reist altijd met een tas van zijn eigen bloed

Een van de vele dingen die de koning meeneemt op zijn reizen is een zak met zijn eigen bloed voor het geval van een noodtransfusie. Deze gewoonte is echter ook gebruikelijk voor Amerikaanse presidenten.

De koning heeft geen mobiele telefoon

Er wordt gezegd dat koning Karel geen mobiele telefoon heeft en dat degenen die contact met hem proberen op te nemen dat via een van zijn medewerkers moeten doen.

Omdat de meeste bedienden en adviseurs in koninklijke paleizen hun telefoon moeten uitschakelen, betekent dit in feite dat ze een nummer op een telefooncentrale moeten bellen. Je kunt ook een papieren brief schrijven.

Charles praat graag met planten en bomen

Prins Charles is ervan overtuigd dat praten tegen planten helpt om ze te laten groeien.

In een interview uit 1986 zei hij: “Ik ga gewoon met de planten praten, het is echt belangrijk om met ze te praten. En ze reageren”.

Charles heeft veel regels over eten

Koning Charles staat erom bekend dat hij geen lunch eet, hij geeft de voorkeur aan een groot ontbijt om de hele dag door te kunnen gaan, maar hij mag wel een fruitsalade.

Charles verbiedt het serveren van foie gras omdat hij de bereiding van deze Franse delicatesse wreed vindt.

Hij brengt altijd zijn eigen kruiden mee naar banketten, zoals een zilveren potje Maldon zeezout.

De favoriete thee van de koning is Darjeeling uit West-Bengalen, die hij het liefst drinkt met honing en melk. Het wordt gezet met een thermometer. Voor groene thee is de ideale temperatuur 70 graden, voor zwarte thee – 100 graden, dat wil zeggen dat het kokend water moet zijn.

Charles houdt ook van gekookte eieren en er wordt gezegd dat hij elke dag minstens één ei eet. Het gerucht dat hij zeven eieren tegelijk laat koken en de “beste” uitkiest, werd door het paleis categorisch van de hand gewezen.

De koning geeft de voorkeur aan fazantentaart en korhoendermoussaka.

Charles richtte in de jaren 90 zelfs zijn eigen biologische voedselbedrijf op, Duchy Organic.

Charles en Camilla hebben hun drank bij zich

Als ze door het land reizen of naar het buitenland gaan, staan Charles en Camilla erom bekend dat ze hun eigen drank meenemen.

Charles’ favoriete alcoholische drank is gin en tonic en die van Camilla is rode wijn.

De koning is ook dol op martini, een mix van gin en droge vermout. Zijn favoriete drankje is geschud en geroerd.

Hij heeft vlonders voor egels in zijn tuin en hij houdt van eekhoorns

Charles heeft kleine vlonders geïnstalleerd in alle fonteinen en vijvers in zijn tuin, zodat egels eruit kunnen komen als ze in het water vallen.

En hij houdt van rode eekhoorns. De koning laat noten voor ze achter in zijn jaszakken en heeft ze namen gegeven.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments